Atlantin ylitys opetti Heikki Luodolle työstä ja elämästä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Atlantin ylitys opetti Heikki Luodolle työstä ja elämästä

Laivalla työtä tehdään kolmessa vuorossa. Työtehtävät ovat selkeitä ja rytmittyvät tasaisesti: ohjaat, teet ruokaa tai siivoat. Useimmiten nukut. Asiantuntijatyössä työtehtävät lomittuvat ja ovat abstraktimpia. Purjehdus Antigualta Atlantin yli Ranskaan opetti Heikki Luodolle yhtä ja toista niin kuin elämästäkin.

Vuoden 2019 huhtikuussa Luoto sai mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikainen unelmansa: ylittää Atlantin valtameri. Purjehdusta harrastava Luoto tarttui tilaisuuteen ja sai kuuden viikon varoitusajalla valmisteltua asiansa purjehdusta varten. ”Arvostan työelämässä vapautta ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön. Oli upeaa myös huomata, että minulla oli työyhteisö, joka tuki päätöstä,” Luoto sanoo.

Keväällä Luoto työskenteli nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n toiminnanjohtajana. Luodon aloittaessa vuonna 2015, järjestön rahoitus oli katkolla, kun silloinen hanke oli tullut päätökseensä. Luodon aikana järjestön henkilöstö kasvoi kahdesta työntekijästä kahdeksaan. Nyt takana on neljä vuotta kovaa työtä. Luoto jättää taakseen hyvinvoivan mielenterveysjärjestön ja siirtyy Suomen lukiolaisten liiton pääsihteeriksi.

Purjehdus tarjosi Luodolle mahdollisuuden ottaa etäisyyttä työhönsä. ”Olin tehnyt aika paljon työtä vuosien aikana. Oli hienoa huomata, ettei mikään romahtanut, vaikka en ollut itse paikalla”, Luoto toteaa. 

Erossa työasioista, läheisistä ja internetistä.

Huhtikuun alussa Luoto istui lentokoneessa matkalla Antigualle. Matkaseura oli ennestään tuntematonta. Ensimmäisen matkaseurueen jäsenen Luoto tapasi lentokentällä, loput olivat jo määränpäässä valmistelemassa venettä.

Kyseinen S/Y Lintu-niminen vene on muuten sama, jonka Hjallis Harkimon kipparoima valtamerimatka kuvattiin Atlantin yli -tosi-TV-ohjelmassa. Purjevene oli jäänyt TV-sarjan kuvausten jälkeen Karibialle kisoihin, ja nyt se piti tuoda takaisin kotiin.

Miehistöä siirtopurjehdukselle rekrytoitiin tuttujen ja sosiaalisen median kautta, muun muassa Hyvien Tyyppien Gastipörssi -FB-ryhmässä. Luoto kuuli asiasta työpaikallaan naapuritoimiston väeltä. Lopulta miehistöksi valikoitui seitsemän henkilöä. Yksi jäi Azoreilla kyydistä ja Luoto lensi kotiin Ranskasta.

Purjehdukselle irtautuminen ei sujunut itsestään. ”Työasiat pohdituttivat paljon alkumatkasta. Ajatus karkaili. Pois ei päässyt, ja joka suuntaan oli valtamerta tuhansia merimaileja”, Luoto kuvaa.

”Puhelinta en kaivannut, oli helpottavaa olla ilman somea, internettiä ja sähköpostia. Sitten huomasi että tarvitsee yhteydenpitoa lähimmäisiin.”, Luoto kertoo. Satelliittiyhteydellä toimivan internet-yhteyden käyttö on niin hidasta ja kallista, että sillä lähetettiin yksittäisiä sähköposteja. Sähköposteissa läheisille kerrottiin kuulumisia purjehduksen kulusta ja kommelluksista: purjekaloista kannella yön jälkeen ja nähdyistä delfiineistä.

Purjehduksen rauhoittava rutiini

Matkan edetessä myös arjen murheet väistyivät hiljalleen. ”Jossain vaiheessa tuli ahaa-oivallus, että pystyi olemaan siinä hetkessä ja nauttimaan purjehduksesta”, Luoto kertoo. Erityisesti loppumatka Azoreilta Cherbourgiin sujui jo rentoutuneemmissa tunnelmissa.

Purjehduksen päivärytmi ja askareet hallitsivat purjehdusta. Miehistö vietti vuoroin neljä tuntia vahtivuorossa ja kahdeksan tuntia vapaalla. ”Purjehtiessa työnjaon selkeys oli kivaa vaihtelua asiantuntijatyöhön, jossa kokonaisuudet ovat enemmän abstrakteja”, Luoto kuvaa. Omalla vastuulla olikin vain omat rajatut tehtävät ja joku muu vastasi kokonaiskuvasta. Miehistön jäsenenä Luoto pystyi havainnoimaan, miltä tuntui olla johdettavana.

Joka toinen kahdeksantuntinen kului Luodon mukaan nukkuessa. Muuten vapaa-ajalla saattoi nukkumisen lisäksi seurustella tai kuunnella musiikkia yhdessä muun miehistön kanssa. Yhteiselo muiden purjehtijoiden kanssa sujui sopuisasti. ”Ei ollut mitään ydinporukkaa siinä. Ryhmä muodostui tyhjästä. Kaikki olivat avoimia ja jeesasivat toisiaan”, Luoto arvioi.

Valtamereltä mieleen ovat jääneet tähdet. ”Valtamerellä ymmärsin, miksi tähtien perusteella on suunnistettu”, Luoto sanoo. Yövahtiin mennessä tähtitaivaan näkemiseen ei kyllästynyt. Yöt olivat pitkiä ja pimeitä. Tähtitaivaan lisäksi kauniita olivat auringonlaskut ja -nousut. Näkymää eivät haitanneet maanmuodot tai rakennukset.

Myös meri itsessään rauhoitti Luotoa. ”Sen huomaa purjehtiessa edelleen. Kun tarttui ruoriin tai ylipäätään katsoi merelle, tuli tyyneys. Tässä on hyvä olla. Meri on itselle elementtinä sellainen. Huolet häviää.”

Luoto on pappi. Tämä kävi pian ilmi purjehduksen tiiviissä arjessa. Pääsiäisen lähestyessä pyydettiin Luotoa toimittamaan hartaus. Kirkkokäsikirja ja Raamattu olivat jääneet maihin, joten hartaudessa kerrattiin yhdessä Pääsiäisen tapahtumia. ”Pääsiäisen sanoma kiteytyy ylösnousemukseen ja toivoon, toivoon jälleennäkemisestä”, Luoto sanoo.

Hartaus vietettiin arkivaatteissa, niiden jälkeen nautittiin Luodon mukanaan tuomia Mignon-pääsiäismunia.

Uudet tuulet vievät Lukiolaisten liittoon

Luoto haki lukiolaisten liiton pääsihteerin paikkaa Azoreilta. Puoliso ilmoitti haastatteluihin pääsystä, ja haastatteluaika sovittiin sähköpostitse. Luoto ajattelee, että nuorisojärjestöissä työskennellessä 3-5 vuotta on sopiva jakso. Vaikka hän ei ollut ajatellut vaihtavansa työpaikkaa näin nopeasti matkansa jälkeen, katsoo hän tähtien olleen nyt sopivassa linjassa.

”Lähdin myös osin siksi, ettei järjestöstä tulisi liikaa minun näköiseni”, Luodon mukaan uusi toiminnanjohtaja tuo organisaatiolle ikään kuin uudet silmälasit, eivätkä organisaation käytännöt pääse muodostumaan liialti yhden henkilön näköisiksi.

Luodosta oli myös arvokasta nähdä, että paljolti hänen rakentamansa organisaatio toimi hänen poissaolonsa aikana. ”Ei organisaatio voi turvautua yhteen henkilöön, joka tietää kaiken. Toivoisin muistavani, että vaikka työ ja jokaisen työpanos on tärkeää, niin kukaan ei ole sillä tavalla korvaamaton.”

Ilari Huhtasalo

 

 

 

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille