Sata työtöntä teologia vähemmän
Kirkon akateemiset AKIn asiantuntija Vesa Engström kertoo teologian maistereiden työllisyystilanteen parantuneen viimeisen kahden vuoden aikana. Viiden prosentin työttömyysaste on ylemmän korkeakouluasteen keskiarvon tuntumassa.
”Vuodesta 2012 alkanut työttömyysasteen nopea nousu tasoittui vuoden 2015 aikana. Työttömyysaste on nyt laskenut hyvää vauhtia viimeisen kahden vuoden ajan”, Engström kertoo. Työttömien teologian maistereiden määrä on laskenut noin kolmestasadasta kahteensataan.
Engström kuitenkin huomauttaa, että teologien työllisyystilanne ei ole parantunut yhtä nopeasti kuin akateemisesti koulutettujen keskimäärin. ”Työttömien osuus työvoimasta on teologian maisterien kohdalla edelleen noin viisi prosenttia”, Engström sanoo.
Engström arvioi, että seurakuntien avoimiin työpaikkoihin on edelleen selvää tunkua, mutta pahin alkaa olla jo takanapäin. Seurakuntien rekrytointi on Engströmin mukaan kääntynyt kasvuun. Tämä näkyy hänen mukaansa myös vihkimysten määrässä, joka on noussut vuoden 2014 aallonpohjasta alle seitsemästäkymmenestä pappisvihkimyksestä reiluun kahdeksaankymmeneen vihkimykseen vuonna 2017.
Suhteessa muihin akateemisesti koulutettuihin, Engström arvioi, teologien työttömyysaste on nyt korkeampi kuin ennen finanssikriisiä seurannutta taantumaa. ”Viime vuosikymmenen puolella teologien työttömyysaste oli parin prosentin luokkaa – samaa tasoa kuin esimerkiksi lastentarhan opettajilla.” Tällä hetkellä Engström toteaa teologien työttömyysasteen olevan muutaman prosentin kymmenyksen korkeampi kuin ylemmän korkeakoulututkinnon omaavilla keskimäärin.
Ilari Huhtasalo
Lisätietoa: Akavan työttömyystilastot.

Asiantuntija Vesa Engström