Kolme ehdolla Suomen Kanttori-urkuriliiton puheenjohtajaksi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolme ehdolla Suomen Kanttori-urkuriliiton puheenjohtajaksi

Suomen Kanttori-urkuriliitolle valitaan marraskuussa uusi puheenjohtaja. Valinta tapahtuu valtuuston syyskokouksessa 21.11.2018 Helsingissä.

Marjukka Anderssonin kausi Suomen Kanttori-urkuriliiton puheenjohtajana päättyy vuoden 2018 lopussa. Liiton valtuusto valitsee uuden puheenjohtajan marraskuussa. Tähän mennessä vaaliin on lupautunut kolme ehdokasta: Markku Hekkala, Keijo Piirainen ja Minna Raassina. Ehdokkaaksi voi edelleen ilmoittautua. Ehdokkaita pyydettiin esittelemään itsensä ja kertomaan, millaisen puheenjohtajan Kanttori-urkuriliitto heistä saisi.

 Kysymykset:

 1. Kuka olet?
 2. Miksi SKUL:n puheenjohtajan tehtävä kiinnostaa sinua?
 3. Mitä asioita haluaisit edistää SKUL:n puheenjohtajana?

 

Markku Hekkala

 1. Olen Markku Hekkala, 53-vuotias kanttori, karjantarkkailija, agrologi, musiikkioppilaitoksen opettaja (urut), muusikko (AMK), musiikkipedagogi (AMK – laulu) ja jälleen musiikin opiskelija. Kelpoisuuden ylempää korkeakoulututkintoa edellyttävään kanttorin virkaan sain 2009. Olen ollut kanttorina Himangalla, Haapavedellä, Kokkolan ruotsalaisessa seurakunnassa sekä vuodesta 1995 lähtien Kälviällä. Musiikkia olen opettanut Kannuksen lukiossa yläasteella ja kansalaisopistossa sekä vuodesta 2005 urkujensoittoa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Musiikkialan lisäksi olen työskennellyt maatalouslomittajana, ollut kesätöissä toimiupseerina merivoimissa sekä kolmeen otteeseen kriisinhallintasotilaana Bosnia-Hertsegovinassa ja Libanonissa. Asun Kokkolassa, harrastan ainakin purjehdusta, kausittaista kuntoilua ja lorvistelua.
 2. Olen aina ollut kiinnostunut yhteisistä asioista. Olin esim. perustamassa Oulun konservatorion kirkkomusiikinopiskelijoiden yhdistystä, tein aloitteen SKUL:n opiskelijatoiminnan aloittamisesta liiton silloiselle puheenjohtajalle Lasse Erkkilälle (opiskelijatoiminta käynnistyi sitten aikanaan) ja olen hoitanut kunnan ja seurakunnan luottamustehtäviä. Aloitan kirkolliskokoustyöskentelyn ensi marraskuussa. SKUL:n ja AKIn hallituksissa minulla on nyt menossa yhteensä kahdeksas vuosi. Hallitustyöskentelyssä, luottamusmiehenä ja alaosastotoiminnassa saamieni kokemusten perusteella ajattelen, että voisin palvella liittoa nyt puheenjohtajana.
 3. Nostan esiin työssä jaksamisen - muutospaineissakin, työn mielekkäät sisällöt, kanttorikoulutuksen aseman ja sisällön suhteessa työelämään. Haluan, että liitto tukee jäsenistöä ja hoitaa jäsentensä asioita niin, että saavutetaan hyviä tuloksia. Lisäksi haluan, että liiton jäsenyys nähdään tärkeänä ja liiton asema merkittävänä vaikuttajana säilyy.

 

Keijo Piirainen

 1. Olen Keijo Piirainen, synnyinpaikkani on Kuhmo, mutta viimeiset 20 vuotta olen ollut pääsääntöisesti Pohjois-Pohjanmaalla opiskelemassa ja töissä. Olen opiskellut Oulun konservatoriossa ja Oulun ammattikorkeakoulussa. Koulutukseltani olen muusikko (AMK) ja musiikkipedagogi (AMK). Olen ollut Pudasjärven seurakunnan kanttorina vuodesta 2001 lähtien. Olen tällä hetkellä SKUL:n hallituksen jäsen ja AKIn hallituksen varajäsen. Lisäksi olen ollut mukana Suomen kirkkomusiikkiliiton hallitustyöskentelyssä vuodesta 2013 alkaen aina tähän syksyyn saakka ja viimeiset kaksi vuotta SKML:n varapuheenjohtaja. Olen laulanut Suomen kanttorikuorossa vuodesta 2005 alkaen. Kuoroharrastuksen ja yhdistystoiminnan kautta olen saanut tutustua kanttoreihin ympäri Suomea.
 2. Yhdistystoiminta on ollut minulle aina luontainen tapa toimia. Olen ollut Suomen Kanttori-urkuriliiton toiminnassa opiskeluajoista alkaen. Hallitustyöskentely on ollut minulle mieluinen asia ja haluan olla edelleenkin mukana. Puheenjohtajan paikka on mahdollisuus olla vaikuttamassa asioihin valmistelun aikana ja erilaisissa toimikunnissa. Olen ollut viimeisen vuoden aikana AKIn ja SKUL:n tulevaisuustyöryhmissä puheenjohtajana ja haluaisin olla viemässä asiakirjoissa esitettyjä asioita myös käytännössä eteenpäin.
 3. Liiton puheenjohtajan paikka on mahdollisuus olla vaikuttamassa kanttoreiden ammatilliseen edunvalvontaan, kanttorin ammatin myönteiseen julkisuuskuvaan ja yhteisten tapahtumien sisältöihin. Kanttori joutuu työssään muuttuvan ajan keskellä vastaamaan uudenlaisiin haasteisiin. Haluan edistää sitä, että kanttorin virka säilyy edelleenkin seurakuntien musiikkielämän perustehtävänä. Koulutuskentän tulisi jatkossakin olla monipuolinen ja koulutuspaikkoja tulee olla riittävästi tarjolla, että päteviä kanttoreita riittäisi myös syrjäseutujen seurakuntiin. Haluan olla kehittämässä kanttorien alueellista toimintaa niin, että alaosastot kokoaisivat kanttoreita entistä laajemmin mukaan.

 

Minna Raassina

 1. Olen Savonlinnan seurakunnan johtava kanttori, koulutukseltani musiikin maisteri Kuopiosta ja A-Diplomkirchenmusikerin Leipzigista. Kotoisin olen Kiihtelysvaarasta, Pohjois-Karjalasta. Minulla on kolme lasta ja aviopuoliso, olen 42-vuotias. Vapaa-ajallani laulan, soitan, sovitan ja sävellän, kerään munat kotitarvekanalasta ja haaveilen siitä, mitä perinnehommia nyt 3-vuotias suomenhevoseni voisi oppia. Minut valittiin vuoden kanttoriksi 2016 ja maaliskuussa, kansainvälisenä naistenpäivänä, Savonlinnan liike- ja virkanaiset ry julkistivat valinneensa minut vuoden Rosinaksi 2018.
 2. Yhteisten asioiden hoitaminen on aina tuntunut luontevalta. SKUL:n puheenjohtajan tehtävä on myös näköalapaikka ja mahdollisuus vaikuttamiseen. Minua pyydettiin ehdokkaaksi ja asiaa monelta kantilta harkittuani päätin lähteä mukaan.
 3. Hyvää, entistä parempaa työelämää. Kanttoreitten etenemismahdollisuudet ovat vähäiset. Samassa virassa työskennellään yleensä verrattain pitkään. On kaikkien etu, että kuormitustekijät, mm. työajat ja työn määrä, pidetään kohtuullisina. Kannatan sitä, että arkipyhä lyhentää viikon työaikaa myös kanttoreilla. Olen ollut huolissani nuorista, uraansa aloittavista kanttoreista. Liian usein työajattomassa työssä jaksamisen oppia joudutaan hakemaan sairauslomalta. Mentorointijärjestelmän avulla vanhempien kollegoitten arvokasta kokemusta saataisiin hyödynnettyä. Mentorointi voisi olla vapaaehtoista tai pakollista, siihen minulla ei ole tässä vaiheessa kantaa, mutta se olisi erittäin suositeltavaa silloin, kun aloittavan kanttorin seurakunnassa ei ole saman alan kollegoja. Muuta piispainkokouksen hyväksymää tutkintoa edellyttävien virkojen palkkaus on liian alhaisella tasolla työn vaativuuteen nähden. Näyttää myös siltä, että seurakuntalaisten, vapaaehtoisten, johtamista ei kanttoreitten kohdalla aina tunnisteta palkkaukseen vaikuttavana tekijänä. Haluan edistää myös sitä, että taloudellisten paineiden alla seurakunnissa edelleen nähdään musiikin asiantuntijan ja muusikon viran arvo. Kanttorin virat tulee säilyttää eikä virkoja tule osa-aikaistaa. Musiikki on kieli, joka puhuttelee yhä tänäkin päivänä. Oma virkakuntani haluaa palvella kirkkoa ja sen työn edellytyksiä haluan olla turvaamassa.

Markku Hekkala

Keijo Piirainen

Minna Raassina

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille