Vuoden pappi 2018
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vuoden pappi Erva Niittyvuopio on saamelaistyön uranuurtaja kirkossa

Pappisliiton puheenjohtaja Eija Nivala (oik.) julkisti hallituksen valinnan vuoden papiksi 2018: Erva Niittyvuopio. Onnitteluihin yhtyivät vas. Sirpa Järvinen Nordeasta ja Merja Laaksamo Pappisliitosta. Kuva: Pekka Hovi

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2018 saamelaistyön sihteerin Erva Niittyvuopion Oulusta. Valinta julkistettiin 3.10. Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Niittyvuopio on tehnyt työssään monin tavoin saamelaisuutta näkyväksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Hän on toiminut yhteistyössä saamelaisten vaikuttajien kanssa myös saamelaisalueen ulkopuolella. Tärkeä rooli hänellä on ollut Barentsin alueen saamelaisten kirkollisten yhteyksien hoitamisessa.
Saamelaistyön sihteerin keskeisiä tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

”Antoisinta tässä työssä on ehdottomasti lasten ja nuorten kanssa työskentely omalla äidinkielellä", Niittyvuopio kertoo. "Saamenkielisestä messusta iloitsen suunnattomasti. Siinä on vahvasti sydän mukana, kun saa kuulla Jumalan sanaa omalla äidinkielellään ja laulaa omalla kielellään meille rakkaita virsiä.”

Työ suuntautuu entistä enemmän verkkoon

Niittyvuopion vastuulla ovat saamelaisten ekumeeniset kirkkopäivät, saamenkielisistä kirkollisista kirjoista ja materiaalista huolehtiminen sekä osallistuminen saamelaisen kirkollisen työn toteutukseen erityisesti saamelaisalueen ulkopuolella.

”Saamelaistyö elää muuttuvassa ajassa, kuten kirkon työ muuallakin. Ihmisten tavoittaminen on haasteellista ja tällä hetkellä työ on yhä enemmän suuntautunut verkkoon, jolloin saamenkielinen materiaali on helposti kaikkien tavoitettavissa.”

Erva Niittyvuopio on kotoisin Utsjoen kunnasta, Karigasniemen kylästä ja hänen äidinkielensä on pohjoissaame. Hän on syntynyt Ivalossa vuonna 1968. Ennen pappisuraansa hän on suorittanut muun muassa poronhoitajan ammattitutkinnon ja toiminut poronhoitajana kotipaliskuntansa Paistunturin alueella. Teologian maisteriksi hän on valmistunut Helsingin yliopistosta 2005 ja vihitty samana vuonna papiksi Kuopiossa. Vihkimyksen jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden Kajaanin seurakuntapastorina ja Oulun hiippakunnan kuurojenpappina. Vuonna 2008 hänet valittiin saamelaistyön sihteeriksi, kun uusi virka perustettiin Oulun hiippakuntaan.

Vuoden pappi on toiminut Saamenradion hartausohjelmien vastaavana toimittajana YLE:ssä vuodesta 2005 lähtien. Hän on vaikuttanut merkittävästi saamenkielisen kirkollisen kirjallisuuden ja materiaalin julkaisemiseen: esimerkiksi Katekismukset inarinsaamen kielellä 2011 ja pohjoissaamen kielellä 2012, Lasten Raamattu inarinsaamen kielellä (Párnáá Ráámmát) 2010, Kauneimmat joululaulut -vihkoset vuosilta 2012 ja 2015 sekä Sotilaan virsikirja 2014, joissa on huomioitu kaikki kolme Suomessa puhuttavaa saamenkieltä. Hän on kehittänyt merkittävästi myös saamenkielistä rippikoulua.

Erva Niittyvuopion perheeseen kuuluu ala-asteikäinen poika ja kääpiövillakoira. Vuoden papin harrastuksena on luonto, retkeily ja talvella hiihtäminen. Talvi-iltoina vuoden papin voi nähdä makaavan kinoksessa porontaljan päällä tarkkaillen tähtiä ja muita taivaan ilmiöitä, kuten revontulia.

Haastattelupyynnöt: Erva Niittyvuopio, p. 040 769 0044, **@**.
Lisätietoja: Apulaistoiminnanjohtaja Merja Laaksamo, p. 050 542 3664, **@**

Erva Niittyvuopio

Kuva: Anna-Maija Vuorma

Erva Niittyvuopio

Kuva: Anna-Maija Vuorma

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1199-uusin-crux-lehti-1-2021
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille