Werstaat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Werstaat keskiviikkona ja torstaina

1. Jumalanpalvelusyhteisöt – kirkon toivo? (vain ke klo 13.30-15) A-sali, 3. krs

Suomalaiset kaipaavat yhteisöön kuulumista. Miten seurakuntina voisimme vastata tähän kaipaukseen paremmin? Ja miten ihmeessä yhteisö syntyy, mitä on sen ytimessä? Tule mukaan pohtimaan ja kuulemaan, miten seurakuntalaisten into ja osaaminen on mahdollista kanavoida ja miten työntekijät voivat olla mahdollistamassa ja luomassa uudenlaista kulttuuria, jossa seurakuntaa rakennetaan seurakuntalaisten kanssa. Kanavassa Tampereen Uusi verso -jumalanpalvelusyhteisön pappi Olli Viljakainen kertoo, Kirkkohallituksen jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen säestää.

2. Talentin voima – kirkon toiminnan uudet suunnat
Helsinki-sali, 2. krs

Kirkon tulevaisuudesta tulee monelle mieleen laskevat jäsenmäärät, sisäiset nahistelut ja tyhjät kirkkosalit. Kirkolla on kuitenkin tärkeä tehtävä ja paljon mahdollisuuksia. 
Toimintaa on muutettava verkostoituvaksi ja yhteistyötä tekeväksi. Jotta kirkossa olisi elämää, on ensin lähdettävä ihmisten pariin tutustumaan heidän elämäänsä. Tällainen muutos on jo tapahtumassa, väittävät kirkkohallituksen asiantuntijat Laura Arikka ja Stiven Naatus. He jakavat kertomuksia kirkon muuttuvasta toimintakulttuurista eri puolilta Suomea ja etsivät uuden suunnan avaimia. Samalla he tarjoavat käytännöllisiä askeleita kirkon työn uudistamiseksi. 

3. Kunnioittavalla keskustelulla erimielisyydestä ymmärrykseen
Huone 23, 2. krs

Kirkossa on kehitetty ”Kunnioittavan keskustelun” aineistoa avuksi erimielisyyttä herättävien kysymysten käsittelemiseen. Kunnioittava keskustelu on keskusteluasetelma, jonka avulla erimielisyyteen ajautuneet ihmiset voivat keskustella rakentavasti, kuulla toisiaan ja ymmärtää toistensa erilaisuutta. Tavoitteena ei ole yhdenmukaistaa ajattelua, vaan rakentaa yhteyttä erimielisyyden keskelle. Tule kuulemaan ja keskustelemaan kunnioittavan keskustelun mahdollisuuksista seurakuntatyössä ja laajemmin kirkossa. Mukana keskusteluaineiston laatineet Anne Anttonen ja Heli Pruuki Kirkon kasvatus ja perheasiat –yksiköstä.

4. Esimies innostamisen ja vaativuuden jännitteessä
Huone 21, 2. krs

Miten esimies saisi itsestään ja alaisistaan parhaan vireen ja parhaat voimat liikkeelle? Miten seurakunnan työyhteisö voisi olla sellainen, että siellä luovuus lisääntyy ja työyhteisö kukoistaa? Miten vältyttäisiin alisuorittamiselta?

Vuorovaikutteinen luento täydennettynä lyhyillä improvisaatioilla, jotka käsittelevät esimiehen arjen tilanteita kulloiseenkin teemaan liittyen. Kanavan vetäjänä organisaatiokonsultti, DI Jaana Laukkarinen. Improvisaatio-osioista vastaa stand up -koomikko Mikko Waismaa.

5. Rakastava katse papin elämässä – voimauttava valokuvaus
Veranda 3, 0. krs

Tutkimme voimauttavaa valokuvausta soveltaen katsetta ihmisen peruskaipauksen kohteena, katseen läsnä- tai poissaoloa ja löytämisen mahdollisuutta omassa elämässä.

Valmistautuminen: Tuo mukanasi tulostettu tai vedostettu valokuva (vanha tai uusi) ihmisestä, joka on katsonut sinua rakastavasti tai siunaavasti. Kuva voi liittyä myös tärkeään paikkaan, jossa olet tullut arvostavasti nähdyksi. Kuva voi olla myös symbolinen, varsinkin, jos et muista yhtään tilannetta rakastavasta katseesta. Ota mukaasi kännykkäkamera.
Työskentelyn ohjaa Haminan kirkkoherra, vuoden pappi Juha Tanska.

6. Taivaallinen työaika. Työaika vai työajaton työ?
Huone 24, 2. krs

Mitä hyvää on työajassa, entä työajattomuudessa? Miten luoda toimivaa työyhteisöä ja käytäntöjä työajattomuuden ja työajallisuuden kulttuureissa? Kanavaa emännöi työaikaa ja työajattomuutta tutkinut henkilöstön kehittämispäällikkö Marketta Rantama, Itä-Suomen yliopisto.

7. Ihanteet uusiksi. Nuoren papin työuran nousukiito ja murros. Huone 12, 1. krs

Seurakunnissa työaikajärjestelyt, työkulttuurit ja olosuhteet vaihtelevat. Kaikista niistä riippumatta työuran alussa oleva pappi rakentaa työidentiteettiään ihanteiden ja realismin jännitteessä. Kumpi voittaa? Yliopistonlehtori, työnohjaaja-kouluttaja Heikki Salomaa purkaa tuloksia tutkimuksestaan (Salomaa & Tuominen: Ihanteet uusiksi. 2017. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 52).

8. Surun ammattilaisena
B-sali, 3. krs

Papin työssä suru on keskeisessä roolissa paitsi kuolemaan ja hautajaisiin liittyen myös monella muulla osa-alueella, mutta mitä suru varsinaisesti on? Miten surusta voi selvitä? Pitääkö surusta selvitä? Miltä suru näyttäytyy ajantasaisen surututkimuksen silmin? Voiko kirkon uskosta olla surussa apua? Mitä suru on teologian näkökulmasta? Mitä on spirituaalinen sureminen? Kanavassa etsitään vastausta näihin kysymyksiin. Kanavan pitää Juha Itkonen, joka tekee väitöskirjaa kirkon tuesta kuolleena syntyneiden lasten vanhemmille.

9. Kirkollinen elämä ja pappeus, opastettu kierros Kansallismuseossa.
Kokoontuminen ovella 5 min ennen alkua.

Tunnin kestävällä opastuksella tutustutaan Suomen merkittävimpään esineistöön katolisen kirkon valtakaudelta sekä luterilaisuuden ajan ensimmäisiltä vuosisadoilta. Esineitä tarkastellaan varsinkin kirkon ja papiston sosiaalisen merkityksen näkökulmasta. Kierrokselle mahtuu 25 henkilöä.

10. Iloitse liikunnasta – nauti yhdessäolosta!
Lähtö ilmoittautumispisteen edestä.

Liikunta on väline monenlaiseen kohtaamiseen. Kävelyn ja juoksun Töölönlahden ympäri organisoi Liikkuva seurakunta. Mukana liikunta-agentit Heikki Lehti, Heidi Pitkänen ja Jiri Santaharju.

11. En tidlös berättelse i tiden (vain ke klo 13.30-15)
Huone 22, 2. krs

Jens Berg (kommunikationsexpert från Montem) inleder, samtalar och utmanar. En präst är kallad till att göra den eviga berättelsen levande men att nå ut till dagens människa och hennes verklighet är inte alla gånger så enkelt i dag. Vi har ett viktigt budskap som är aktuellare än någonsin men fördomarna mot det sitter stadigt. Även andra traditionella samhällsaktörer har motsvarande utmaningar, vad kan vi lära oss av dem? Vad är gemensamt och vad är unikt för kyrkan?

12. Seurakuntatyö ja #metoo (vain to klo 11-12.30)
Huone 22, 2. krs

Työntekijällä on oikeus turvalliseen työympäristöön ilman häirintää ja ahdistelua. Viime syksyn #metoo-kampanja herätti huomaamaan, miten yleistä seksuaalinen häirintä on myös kirkon työpaikoilla. Werstaassa etsitään keinoja, miten tunnistaa seksuaalinen häirintä seurakuntatyössä ja mitä tehdä, jos työpaikalla ilmenee seksuaalista häirintää.

Werstasta wetävät Heli Inkinen, teologian tohtori ja yksi #totuusvapauttaa #sanningenbefriar #duohtavyohtadahkáfriidjan
-ryhmän perustajista sekä Tanja Auvinen, Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön johtaja.

13. The God that seeks to break into our post-secular culture: Faith & Human Experience (vain to klo 11-12.30)
A-sali. 3. krs

Aamupäivän teeman käsittely jatkuu Werstaassa Revd Ian Mobsbyn johdolla.

14. Vierailu eduskuntaan (vain to klo 11-12.30)
Sisäänpääsy A-ovelta (pääportaikosta vasemmalle, Kiasman puoleisella laidalla)

Tutustuminen peruskorjattuun eduskuntataloon ja edustajien työhön. Vierailua isännöi kansanedustaja Ilkka Kantola. Mukaan mahtuu 25 henkilöä.

 

Takaisin ohjelmasivulle.

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1199-uusin-crux-lehti-1-2021
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille