Kirkon sopimusneuvottelut katkenneet
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kirkon sopimusneuvottelut katkenneet

Evankelis-luterilaisen kirkon virka- ja työehtosopimusneuvottelut ovat katkenneet. Kirkon työmarkkinalaitos päätti neuvottelut 12.2.2018 illalla ilman että sovittiin uutta neuvotteluaikaa. Erimielisyydet koskivat palkankorotuksia, joissa työnantaja tarjosi muutta julkista sektoria alhaisempia palkankorotuksia.

Neuvottelut uudesta virka- ja työehtosopimuksesta evankelis-luterilaisen kirkon sopimusalalla ovat katkenneet. Kirkon työmarkkinalaitos päätti neuvottelut 12.2.2018 illalla, kun palkansaajajärjestöt eivät hyväksyneet muuta julkista sektoria alempia palkankorotuksia. Uutta neuvotteluaikaa ei sovittu.

– Työnantaja poistui neuvotteluista yksipuolisesti eikä esittänyt uutta neuvottelukutsua. Tulkitsimme, että työnantaja katkaisi neuvottelut, sanoo AKIn toiminnanjohtaja Jussi Junni.

Neuvottelujen kuluessa osapuolten näkemykset palkankorotustasosta sekä sopimuksen uudistamisesta ovat lähentyneet toisiaan. Kirkon työmarkkinalaitoksen viimeisin kirjallinen palkankorotustarjous oli kuitenkin edelleen 8 % huonompi kuin mitä työnantajat kunta- ja valtiosektorilla olivat tarjonneet.

– Kirkon palkat ovat vuodesta 2007 alkaen jääneet selvästi jälkeen kuntien ja valtion palkkakehityksestä. Emme voi antaa kirkon työntekijöiden ostovoiman heiketä enää nykyisestä, Junni jatkaa.

Ehdoksi neuvottelupöytään palaamiselle Kirkon työmarkkinalaitos edellytti palkansaajajärjestöjen hyväksyvän tarjouksen sellaisenaan. Järjestöjen puolella odotetaan reilua ja avointa neuvottelua.

– Jos työnantaja ei suostu neuvottelemaan, työtaistelun uhka on olemassa, Junni toteaa.

Kunta-alalla 6.2.2018 alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto johti sopimuksen syntymiseen kolmessa päivässä. Yliopistosektorilla Helsingin yliopiston henkilökunta ryhtyy lakkoon 28.2.2018, ellei uuteen työehtosopimukseen päästä sitä ennen.

AKIn tiedote 13.2.2018

 

 

Jäsenille
AKIn jäsenten vapaa-ajan matkavakuutus

AKIn liittojen jäsenetuvakuutukset ovat siirtyneet 1.1.2018 alkaen Turvaan (Keskinäinen vakuutusyhtiö Turva). Olet saanut postitse uuden jäsenkortin, jonka mukana oli tietoa uusista vakuutusehdoista. Esimerkiksi matkavakuutuksen ehdot paranevat tuntuvastí. Lue lisää

Tapahtumakalenteri

Syyskuu 2019 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille