Sopimukseton tila alkoi julkisella sektorilla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sopimukseton tila alkoi julkisella sektorilla

Virka- ja työehtosopimukset kunnilla, kirkossa, valtiolla ja yliopistoissa ovat päättyneet 31.1.2018. Julkisella sektorilla on siirrytty sopimuksettomaan tilaan 1.2.2018 alkaen.

Sopimusneuvotteluja on viime viikkoina käyty laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Julkisen sektorin sopimukset (kirkko, kunta, valtio) sekä yliopistojen sopimus on irtisanottu päättymään 31.1.2018.

Neuvottelutulokseen uudesta sopimuksesta ei kuitenkaan ole päästy millään näistä sopimusaloista. Työnantajapuolen ja työntekijäpuolen näkemykset palkankorotusten tasosta sekä esimerkiksi kirkon sektorilla palkkausjärjestelmän uudistamisesta ovat kaukana toisistaan. 

Kirkon, kunnan, valtion ja yliopistojen sopimusneuvottelut on keskeytetty 31.1.2018 illalla. Kuntasektori jatkanee neuvotteluja lauantaina 3.2.2018. Kirkon sektorille seuraava neuvottelu on sovittu keskiviikoksi 7.2.2018. Valmius aloittaa neuvottelut uudestaan aikaisemminkin on olemassa.

Tällä hetkellä julkisella sektorilla ei ole voimassa olevia virka- ja työehtosopimuksia. Työtaistelut estävä työrauhavelvollisuus on päättynyt. Sopimukseton tila tarkoittaa myös sitä, että uusia paikallisia sopimuksia ei ole mahdollista tehdä, koska ei ole yleistä sopimusta, josta paikallisella sopimuksella poikettaisiin. 

Päättyneiden sopimusten määräyksiä sovelletaan voimassa oleviin virka- ja työsuhteisiin edelleen virka- ja työehtosopimusten jälkivaikutuksen perusteella. Jälkivaikutus koskee myös paikallisia sopimuksia.

Tiedote 1.2.2018

Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille