Vuoden Kanttori 2017 Marko Hakanpää
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Marko Hakanpää on Vuoden Kanttori 2017

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2017 Turun Mikaelin seurakunnan johtavan kanttorin Marko Hakanpään. Hakanpää vastaanotti palkintonsa Kirkon musiikkijuhlien avajaisten yhteydessä Helsingissä perjantaina 19.5.2017.

Valinnan perustelut: Marko Hakanpää on johtavia urkureita ja urkumusiikin edistäjiä Suomessa. Hän järjestää mm. perinteisen vappupäivän urkukonsertin sekä häämarssikonsertin virkapaikallaan Turun Mikaelin kirkossa. Molemmissa konserteissa on ollut viime vuosina paikalla satoja kuulijoita. Lisäksi Hakanpää julkaisee aktiivisesti Youtube-videoita sekä tunnetuista urkukappaleista että entuudestaan tuntemattomammista kappaleista. Hakanpään ylläpitämä Häämusiikki.info-sivusto pitää sisällään tietoa erilaisista mahdollisuuksista toteuttaa häämusiikkia. Tältä sivustolta hakevat tietoa ja nuotteja sekä seurakuntalaiset että ammattilaiset. Lisäksi Marko Hakanpää konsertoi urkurina ahkerasti eri puolilla Eurooppa / maailmaa.

Musiikin maisteri, kanttori Marko Hakanpää on syntynyt vuonna 1970. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdosta pääaineenaan urkujensoitto vuonna 1996. Vuonna 1998 hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin.

Marko Hakanpää soittaa mielellään perinteisessä mielessä "kaunista" musiikkia.

Erikoisalueenaan hän pitää urkujen rakennetta ja huoltoa, ja aikoinaan Hakanpää on toiminut Lahden Kansainvälisellä Urkuviikolla urkujenvirittäjänä useana kesänä. Hän on toiminut myös Merimaskun (1997), Turun Mikaelinkirkon (2002) ja Kaarinan Kuusiston kirkon (2010) urkujen rakennustyön valvojana.

Suomen kirkkomusiikkielämän voitoksi kääntyi se, että Hakanpään nuoruuden toiveammatti, veturinkuljettaja, ei toteutunut siitä syystä, että uusia veturinkuljettajia ei koulutettu vuosien 1982 ja 2001 välillä lainkaan. Rautatiet isommassa ja pienoismuodossa ovat edelleen lähellä Hakanpään sydäntä ja hän harrastaakin niitä aktiivisesti.

Yksi Hakanpään harrastuksista on pitää kirjaa erinäisistä asioista. Työhönsä liittyen hän on pitänyt uranansa alusta lähtien listaa soittamistaan uruista. Hakanpää pitää myös kirjaa kaikista tilaisuuksista joissa hän soittaa urkuja: häät, hautajaiset, jumalanpalvelukset jne. Kaikista näistä tilaisuuksista on tilastoituina tilaisuuden paikka, aika, väkimäärä, papit, ohjelma sekä kaksi juoksevaa numeroa, joista näkee sen, monessako tilaisuudessa hän on ollut kuluvana vuonna ja koko uransa aikana.

Tunnustuksena ansioistaan Marko Hakanpäälle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton ja Nordea-pankin rahalahja.

Kuva Arjan Breukhoven

Kuva Timo Vikman

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille