Årets kantor 2015 Eeva-Liisa Malmgren
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Esbokantorn Eeva-Liisa Malmgren är Årets kantor 2015

Finlands Kantor-organistförbund har utsett Esbo svenska församlings kantor, musikmagister, Eeva-Liisa Malmgren till Årets kantor 2015. Malmgren mottog utmärkelsen på Kantorsdagarna i Uleåborg på torsdag 5.2.

I motiveringarna till priset sägs att Eeva-Liisa Malmgren är en musiker som täcker ett brett område och som i sin arbetskarriär har utvecklats mångsidigt som musiker och musikpedagog. De senaste åren har hon verkat speciellt förtjänstfullt bland sångare som utvecklas. År 1999 grundade hon kören Kråksången, en kör för alla, i Esbo svenska församling och senare körsångsskolan Raakkujat (ung. Kraxarna) som verkar i Kallion seurakunta i Berghäll.

Malmgren verkar över språk- och stiftsgränserna. Vid sidan av körverksamheten fungerar hon även som organist och sköter flera krävande ackompanjemanguppgifter.

Eeva-Liisa Malmgren är född 1962 i Nummi. Hon utexaminerades 1989 från Sibelius-Akademin. Sedan dess har hon arbetat i Esbo svenska församling. I sitt arbete har hon väglett hundratals barn i musikens värld som musikskollärare, barnkörsledare och pianolärare. Hon deltar i kören EsVoces’ och kammarkören Novenas verksamhet och sjunger i kammarkören Gloria.

Den som inspirerat henne och fungerat läromoder är Kaija Eerola, kantor i Nummen seurakunta 1969-1987, berättar Eeva-Liisa Malmgren.

– Kaija Eerola plockade upp mig redan i barnkören och ledde in mig på den här karriären. Jag har inte ångrat mitt yrkesval. Det är en rikedom i mitt jobb att få möta människor i alla åldrar.

– Finland är fullt av människor som lärare har förklarat icke-sångkunniga. Det är fantastiskt att de vågar gå med i en kör. Själv skämdes jag över min sångröst som ung. Jag har lärt mig mycket på sånglektioner som vuxen. Jag vet att alla kan lära sig sjunga, konstaterar Eeva-Liisa Malmgren om körer för sångare som utvecklas.

En sångare i Raakkujat har i en artikel i Helsingin Sanomat i september 2014 omnämnt henne som en körledare som är inspirerad och inspirerar, som skapar en avslappnad stämning och når resultat. Ett sådant resultat är till exempel Mozarts Requiem som satts upp närstan enbart med amatörkrafter i Berghäll hösten 2015 och i Ekenäs i början av 2015.

Utmärkelsen bestod av en Principal-orgelpipa på en väggplatta som Sotkamon urkurankentamo har donerat och ett penningpris från Nordea.


Mera information:
Intervjuförfrågningar: Eeva-Liisa Malmgren, tfn 040 531 1049, **@**

Ett fotografi av Eeva-Liisa Malmgren finns på http://heikkituuli.kuvat.fi/kuvat/Malmgren/ lösenord 150119. Bilderna finns tillgängliga på sidan fram till mitten av april.

Eeva-Liisa Malmgren

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille