Vuoden pappi 2011
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ekopappi Ilkka Sipiläinen on vuoden pappi 2011

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2011 kirkon yhteiskuntatyön sihteeri, pastori Ilkka Sipiläisen. Valinta julkistettiin Akavan kirkollisten ammattiliittojen syysvaltuuston iltajuhlassa Helsingissä 21.11.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Sipiläinen on kasvattanut kirkon ja seurakuntien ympäristövastuuta pitkäjänteisellä työllään. Hän on kehittänyt ympäristövastuuta edistäviä työvälineitä kuten ympäristödiplomijärjestelmän.

Marraskuun lopulla alkaa YK:n ilmastokokous Durbanissa. Sipiläinen muistuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen kiireellisyydestä.

”Ilmastonmuutoksen uhka ei ole hävinnyt minnekään. Asiantuntijat ovat osoittaneet, että mitä myöhemmin päättäväiset toimet aloitetaan sitä vaikeammaksi ja kalliimmaksi ilmastonmuutoksen torjuminen tulee. Vielä riittää reilu prosentti bruttokansantuotteesta, mutta tilanne pahenee koko ajan. Joko hillitsemme ilmastonmuutosta nyt − tai itkemme ja hillitsemme”.

Hän painottaa, että tarvittaessa päättäväisyyttä ja rahaa löytyy. Siitä ovat esimerkkeinä vaikkapa parin tuhannen miljardin euron laskut Irakin sodasta ja satojen miljardien toimet eurovaluutan vakauttamiseksi.

Vuoden pappi muistuttaa, että luomakunnan arvon ja ihmeellisyyden ymmärtäminen saa liikkeelle ja tarttumaan työhön. ”Nyt on oikea aika toimia ja ryhtyä hillitsemään ilmastonmuutosta välittömästi”.

Sipiläinen oli mukana vaikuttamassa Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) delegaatiossa YK:n ilmastokokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 2009. Hän on ollut siitä lähtien KMN:n ilmastonmuutostyöryhmän jäsen.

Ympäristödiplomi auttaa seurakuntia tarkistamaan käytäntöjään

Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille myönteinen ja pätevä väline, jonka avulla voi tarkistaa omaa ympäristövastuutaan ja tarvittaessa tehdä konkreettisia suunnanmuutoksia ja vaihtaa hyviin käytäntöihin. Ympäristödiplomi on saanut myönteistä palautetta sekä yhteiskunnan taholta että kansalaisjärjestöiltä.

Sipiläinen on yhdistänyt ekoteologian ja runouden. Hän on julkaissut luomakuntaan liittyviä rukouksia Maailma on Jumalan ruumis –teoksessa vuonna 2010.

Ilkka Sipiläinen on syntynyt Lappeenrannassa 1958. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1985. Papiksi hänet vihittiin samana vuonna Helsingissä. Nykyisessä tehtävässään kirkon yhteiskuntatyön sihteerinä hän on työskennellyt vuodesta 1991. Sitä ennen hän toimi pappina Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyössä (89-91), Oulunkylän seurakunnassa (88-89) sekä Keravan nuorisovankilassa (85-87).

Vuoden papin harrastuksia ovat purjehdus, pyöräily, juoksu, lukeminen ja ekoteologia. Sipiläinen on naimisissa ja hänellä on aikuinen poika.

Haastattelupyynnöt: Ilkka Sipiläinen p. 040 544 1158, **@**

Lisätietoja:
Apulaistoiminnanjohtaja Merja Laaksamo, p. 050 542 3664, **@**

Kuvia Ilkka Sipiläisestä

Kuvat otti Jani Laukkanen. Lue lisää

Ilkka Sipiläinen

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1199-uusin-crux-lehti-1-2021
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille