Tekstin ääressä 14.2.2021 - Jumalan rakkauden uhritie
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tekstin ääressä 14.2.2021 - Jumalan rakkauden uhritie

Julkaisemme poikkeuksellisesti laskiaissunnuntain Tekstin ääressä -palstan julkisilla verkkosivuillamme. 

Tekstin äärellä sisällöt ovat tarjolla jäsenillemme. Löydät kirjautumalla sisään tästä klikkaamalla!

Jumalan rakkauden uhritie

Laskiaissunnuntai

Liturginen väri: vihreä
Mk. 10:32–45
Musiikkia: Lasse Heikkilä: Niinkuin yö, Still/Pounds: Ristin tietä
VIRRET JA MUSIIKKI: Johanna Lemmetyinen

Miksi venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi palasi Venäjälle toivuttuaan hengenvaarallisesta myrkytyksestä, jossa Venäjän valtaapitävillä oli kaikella todennäköisyydellä sormensa pelistä? Edessähän olisi mitä todennäköisimmin vangitseminen ja vankila, ja näinhän nopean näytösoikeudenkäynnin jälkeen kävikin. Mikä sai Navalnyin palaamaan vaaraan?

Ehkä hieman samankaltaisia kysymyksiä saattoivat Jeesuksen seurassa olleet kysellä, kun väkijoukko, Jeesus etunenässä, oli kulkemassa tietä pitkin kohti Jerusalemia. Ehkä osa kanssakulkijoista muistaa Jeesuksen puheet lähestyvästä kuolemasta. He kulkivat kohti Jerusalemia, paikkaa, jossa Jeesuksen mukaan hänet tultaisiin vangitsemaan ja lopulta tappamaan.

Jeesus kertoo Markuksen evankeliumissa kolme kertaa kärsimystiestään opetuslapsilleen, ja evankeliumikatkelmassa on niistä viimeisen vuoro. Jeesus kulkee joukon, tai ainakin opetuslasten edellä. Opetuslapsilla oli mahdollisuus keskustella Jeesuksen kanssa, ja kysyä häneltä kysymyksiä, tässä tapauksessa esittää hänelle toive.

Millaisia toiveita itse kannan sisälläni, jotka haluaisin esittää Jeesukselle? Haluaisin ajatella, että oma vaellukseni Jeesuksen seuraajana voisi kulkea myös tiellä, jossa Jeesus kulkee edellä, mutta hän ei silti ole kaukana. Silloin kun elämä on kuin ylämäkeä kulkeva tie, voisinko nähdä Jeesuksen kuitenkin lähellä. Häneltä voin saada vastauksia oman elämäni kysymyksiin, saada neuvoa ja lämmin ystävyytemme voisi kasvaa ja syventyä. Jeesuksen kuvailevat sanat siitä, mitä on tulossa, voivat myös herättää pelkoa. Mitä ne saavat minut tuntemaan? Mitä merkitsee se, että Jeesus on valmis vangittavaksi, ruoskittavaksi ja tapettavaksi, ja tuon kaiken hän on valmis tekemään minun vuokseni?

Jeesuksen läheisimmillä opetuslapsilla oli asiaa hänelle. Kenties Jeesuksen sanat ylösnousemuksesta innoittavat Sebedeuksen poikia lähestymään Jeesusta mielessään palkinto tai vastalahja siitä, että he ovat lähteneet seuraamaan Jeesusta: ”pääsemmehän lähellesi, kun uusi aika koittaa?” Evankeliumitekstistä välittyy tunne, että opetuslasten pyyntö on lapsenomainen. Syntyy kuva, etteivät edes Jeesuksen läheisimmät opetuslapset oikein ymmärrä, mistä kärsimyksessä ja Jeesuksen kuolemassa on lopulta kyse. Ehkä ylösnousemuksen jälkeinen aika edustaa Jaakobin ja Johanneksen mielessä kunniakasta uutta valtakautta, jossa Jeesus ottaa paikan lopullisesti ja vastaansanomattomasti kansojen hallitsijana ja Israelin pelastajana, ja tuosta veljekset haluavat päästä osalliseksi. Samoin kuin aikaisemmin evankeliumissa (Mk. 9:30–37) Jeesuksen vastaus ohjaa huomion tähän maailmaan ja tähän aikaan. Kristityn tehtävä ei ole pelkästään odotella ”kirkkauden tuloa”, vaan Hän haluaa opettaa, kuinka Jeesuksen seuraajan tulee elää (”Jos joku tahtoo olla ensimmäinen, hänen on oltava viimeinen ja kaikkien palvelija”) ja malja- ja kastevertauksen avulla kertoa, mitä siitä seuraa. Jeesuksen puhe maljasta ja kasteesta muodostaa yhteyden sakramentteihin. Kasteessa kastetaan Jeesuksen kuolemaan (Room. 6:3) ja ehtoollisen leivän syöminen ja maljasta juominen julistavat Herran kuolemaa hänen paluuseensa saakka (1. Kor.11:26). Jeesuksen itse puhuessa kasteesta, voisi sanan tulkita myös uppoamisena kärsimykseen ja halveksuntaan.

Evankeliumikatkelman lopussa Jeesus tekee opetuslapsille vielä kerran selväksi, miten Hänen valtansa erottuu tämän maailman hallitsijoiden vallasta. On mielenkiintoista, että siinä missä orjalla on yleensä vain yksi isäntä, jonka tahtoa seurata, haluaa Jeesus, että hänen seuraajansa on ”kaikkien orja”. Jeesus ulottaa kutsun välittämiseen ja rakkaudentekoihin koskettamaan kaikkia. Tämä tiukan sosiaalisen järjestyksen murtaminen, jossa jokainen tietää keitä on yläpuolella ja keitä alapuolella, on järisyttävää ja asia, jota opettelemme edelleen, kaksi tuhatta vuotta Jeesuksen jälkeen.

Visa Viljamaa

Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille