Vuoden kanttori 2020 Maria Väinölä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vuoden kanttori 2020 Maria Väinölä

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2020 Seinäjoen seurakunnan johtavan kanttorin Maria Väinölän. Väinölä vastaanotti palkintonsa Suomen Kanttori-urkuriliiton valtuuston syyskokouksen yhteydessä maanantaina 16.11.2020.

Maria Väinölä on laaja-alainen muusikko, jonka jättämä musiikkijälki Etelä-Pohjanmaan alueelle on vahva. Hän on mm. tilannut useita sävellyksiä seurakunnan käyttöön ja on toiminut seurakunnan kesäkonserttisarjan ”Suvimusiikkia” taiteellisena johtajana vuodesta 1993 lähtien. Väinölä toimii ansiokkaasti seurakunnassaan kanttoreiden ja musiikkikoulun rehtorin esimiehenä. Hän ottaa huomioon myös nuoret työntekijät ja kausityöntekijät auttaen heitä kannustavalla tavalla uran alkuun kirkkomuusikkona. Väinölä on myös Suomen kanttori-urkuriliiton alaosaston aktiivinen toimija, joka pitää ammattikuntansa ja alaistensa puolta. Maria Väinölä on avoin, mutta säntillinen työyhteisön kehittäjä.

Musiikin maisteri, kanttori Maria Väinölä on syntynyt vuonna 1960. Hän valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksiköstä vuonna 1984. Urkujensoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 1987 professori Kari Jussilan johdolla. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Väinölä siirtyi Vantaankosken seurakunnasta Seinäjoen seurakuntaan 1990. A-kanttorin virkaa hän on hoitanut vuodesta 2003 ja toimii nyt myös johtavana kanttorina. 

Maria Väinölä osallistui WSOY:n kustantaman Ripari -rippikoulukirjan tekemiseen. Kirja ilmestyi 1991 ja Väinölä laati siihen kirkkomusiikin opetuskokonaisuuden. Seinäjoen alkuvuosina hänellä oli johdettavanaan lasten- ja nuorten kuoroja. Tällä hetkellä Väinölä johtaa Lakeuden Ristin kamarikuoroa. Koko uran ajan urkujensoitto on ollut hänen vahvuutensa ja tärkeä osa työtä. Lakeuden Ristin upeat konserttiurut ovat antaneet siihen erinomaisen lähtökohdan.

Työssään kanttorina Maria Väinölällä on ollut mahdollisuus osallistua useiden sävellysten tilaamiseen. Kari Karjalainen on säveltänyt kolme laulua triolle sopraano-baritonitorvi-urut. Leena Kosola, Tanja Karjalainen ja Maria Väinölä kantaesittivät teokset vuosina 2015 ja 2016. Seinäjoen seurakunnan ja Maria Väinölän tilauksesta Kari Karjalainen sävelsi 2017 reformaation juhlavuoden ja Suomi 100v juhlavuoden kunniaksi Urkufantasian, joka yhdistää Jumala ompi linnamme -virren ja Tuuli se taivutti koivunlarvan -kansanlaulun teemoja. Karjalainen omisti sävellyksensä Väinölälle, joka kantaesitti sen Lakeuden Ristissä. Seinäjoen seurakunta on tilannut Maria Väinölän ideasta ja aloitteesta kaksi laajaa teosta Lakeuden Ristin ja sen urkujen kunniaksi, v. 2010 Kotikirkko kutsuu -kantaatin (Markku Viitasaari, Marja-Leena Mäkelä, Maria Väinölä) ja 2020 Lakeuden valo -gospeloratorion (Anna-Mari Kaskinen, Lasse Heikkilä). Lakeuden valo odottaa korona-tilanteen vuoksi ensiesitystään. Tällä hetkellä aiottu kantaesityspäivä on 11.4.2021. Lakeuden valo -teoksessa urut ja gospelmusiikki kohtaavat. Työssään Maria Väinölä näkee tärkeänä luoda mahdollisuuksia eri musiikin tyylilajien ja niiden taitajien dialogille.

Maria Väinölä on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa useita maakunnallisia ja valtakunnallisia tapahtumia, esim. Kanttoreiden neuvottelupäivät, Diakoniapäivät, Herättäjäjuhlat, ELYn kesäjuhlat. Nämä ovat olleet erinomaisia kurkistusikkunoita seurakunnalliseen työhön valtakunnan tasolla.

Seinäjoen vuosinaan Maria Väinölä on osallistunut aktiivisesti yhdistystoimintaan. Hän toimi Seinäjoen musiikkiluokkien tuki ry:ssä vuosina 2005-2012 (pj 2009-2012). Etelä-Pohjanmaan kanttoriurkuriyhdistyksen toiminnassa hän on ollut mukana vuodesta 1990. Hän on toiminut ensin yhdistyksen sihteerinä ja nyt puheenjohtajana useita vuosia. Väinölän on edesauttanut sitä, että yhdistys on järjestänyt konsertteja, vuosijuhlia, levytyksiä ja opintomatkoja. Kollegoiden kanssa tehdyt opintomatkat ovat suuntautuneet mm. Helsingin Musiikkitaloon, Oulun ammattikorkeakouluun sekä syksyllä 2019 Viroon.

Maria Väinölä on naimissa ja hänellä on miehensä Kari Välikankaan kanssa neljä aikuista lasta. Vapaa aikanaan Väinölä harrastaa intohimoisesti step -aerobicia ja jazz -musiikin kuuntelua.

Tunnustuksena ansioistaan Maria Väinölälle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton rahalahja.

 

Vuoden kanttori 2020 Maria Väinölä

Kuva: KuvaSeppälä

Vuoden kanttori 2020 Maria Väinölä

Kuva: KuvaSeppälä

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille