Slogan sen sanoi - teologin ammattitaitoa tarvitaan joka puolella!
Suomen teologiliitto on tärkeässä asemassa lisäämässä tietoutta ja nostamassa generalistiteologien arvostusta työelämässä. Edelleen elää sitkeänä ajatus siitä, että teologi on kirkon työntekijä. Tänä päivänä yhä suurempi osa teologian maistereista ei suuntaudu kirkollisiin tehtäviin, eikä myöskään opettajaksi.
Kun itse aloitin opiskelut teologisessa tiedekunnassa, oli päämääränäni valmistua uskonnon opettajaksi. Jossain vaiheessa kuitenkin huomasin, että se ei tuntunutkaan omalta. Oma teologi-identiteettini on ollut hapuileva ja sitä on ollut ajoittain vaikea rakentaa. Tämä osittain siksi, että en ole saanut selkeitä vastauksia siihen, mitä voisin tehdä valmistumisen jälkeen ja osittain siksi, että yleinen käsitys teologista on kirkolliseen virkaan pyrkivä henkilö.
Kun ensimmäistä kertaa keskustelin yliopistolla generalisteille sopivista uravaihtoehdoista, vastaus oli: ”voit mennä töihin mihin vain”. Epämääräinen vastaus työllistymisestä ei auta, kun pitäisi vahvistaa omaa varmuutta siitä, että on oikealla alalla. On totta, että teologeja työskentelee hyvin monenlaisissa paikoissa ja erityyppisissä työtehtävissä. Töissä.fi sivulla esitellään yliopistojen uraseurantakyselyn tuloksia, jossa 185 teologian maisteria on kertonut omista työtehtävistään. Vastaajista noin puolet ovat kertoneet työskentelevänsä kirkollisella alalla. Toinen puoli vastaajista tekee muuta.
En ole vieläkään varma siitä, onko opiskelualani oikea, mutta tällä hetkellä tulevaisuuden näkymät ovat valoisammat, kuin vielä vuosi sitten. Omalla kohdallani ammatti-identiteetin vahvistamisessa ovat auttaneet sivuaineopinnot ja järjestötyö. Järjestötyö ja harrastuneisuus opintojen ulkopuolella on ollut itselleni tärkeää. Olen oppinut paljon ja tutustunut samalla myös muiden alojen opiskelijoihin. Hapuilu ja epävarmuus omasta asemasta tulevassa työelämässä on yleistä, eikä vain teologien ongelma.
Monilla työnantajilla on edelleen vanhanaikainen käsitys teologianmaisterin tutkinnon soveltuvuudesta muuhun, kuin kirkon virkaan. Teologian maisteri on yhtä hyvä ja pätevä työntekijä, kuin minkä tahansa muunkin yleissivistävän maisteritutkinnon suorittanut. Itse koen, että teologeja tarvitaan työelämässä monilla eri sektoreilla. Teologi on kohtaamisen ammattilainen, mutta ennen kaikkea uskontojen asiantuntija. Ymmärtääksesi ihmistä, on ymmärrettävä myös kulttuuria ja uskontoa. Itse en keksi yhtäkään alaa, jossa tämä ei olisi tärkeää. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan slogan understand religion - understand the world kiteyttää tämän loistavasti.
Lotta Kirmanen
Kirjoittaja viimeistelee maisterin tutkintoaan, ja suorittaa korkeakouluharjoittelua Kirkon akateemiset AKIssa.

TK Lotta Kirmanen
Kuva Alejandro Lorenzo