Työtä koronan aikaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Työtä koronan aikaan

Kulunut kevät on kaikin tavoin ollut poikkeuksellista aikaa koko maailmassa. Oma jaksaminen ja töiden tekeminen on tuntunut välillä kovin triviaalilta työttömyyslukuja, kuolleisuuslukuja ja pandemian levinneisyyslukuja lukiessa. Päätinkin huhtikuun puolivälissä, että en enää lue uutisia, sillä ne alkoivat aina masentaa. Tämä on auttanut jaksamaan paremmin.

Kevään korona-aikaa ja omaa suhdettani työhön on leimannut toisaalta ilo siitä, että on työtä ja toisaalta ahdistus siitä, että teen työtä kotona koko ajan. Pidän työstäni Helsingin seurakuntayhtymän tapahtumakoordinaattorina edelleen, vaikka korona veikin tapahtumat ja muutti työnkuvaani monin eri tavoin. Olen saanut oppia uutta ja pääsyt olemaan monessa jännittävässä jutussa mukana, mikä ei ilman koronaa olisi ollut mahdollista. Toisaalta taas työn rutiini on kärsinyt.

Kotona työ täyttää päivän

Työni sisältö on elänyt koronan mukana ja kuormitusta ovat lisänneet muuttuvat työtehtävät sekä työn rajaamisen vaikeus sen siirryttyä toimistolta kotiin. Yksin asuvalle työ on helppo keino täyttää päivä tekemisellä. Eipähän tarvitse tuijotella seiniä, kun ketään ei saa tavata ja minnekään ei saa mennä.

Kotona työergonomia on kärsinyt kunnon työpöydän puutteesta ja työhyvinvointi on välillä unohtunut, kun luontaisia taukoja ei ole. Työ on itselläni täyttänyt päivän välillä aamusta iltaan, sillä iltaa kohti piristyn ja työkin alkaa luistaa aamua paremmin. Virka-aikaan sidotulla kokoukset ovat kuitenkin aamulla, joten opettelua on teettänyt löytää päivään uusi mielekäs rytmi, ettei työpäivä veny 12 tuntiseksi. Tekemistä on tässä edelleen.

Työtiimi voimavarana

Itselleni työ on myös keino pitää vaivattomasti yllä ihmiskontakteja eristyksen keskellä, sillä etäkokoukset ja puhelut luovat tunteen ihmisten kanssa olemisesta. Toki olen pitänyt säännöllistä yhteyttä myös perheeseeni ja ystäviin, mutta työtoverit ovat monin tavoin osoittautuneet pelastusrenkaaksi tämän kevään kuluessa. Yhteishenki onkin omien lähikollegojen kesken kasvanut ja omasta työtiimistäni on tullut paitsi työlle myös henkilökohtaiselle jaksamiselle iso voimavara. Samanlaisia kaikuja olen kuullut muualtakin työyhteisöstämme.

Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin se, että yhteys muihin kuin lähikollegoihin on koronan takia jäänyt ohueksi. Päivittäisten käytäväkeskustelujen ja kahvitaukojen arvo paitsi työhyvinvoinnin myös informaationkulun kannalta on mittaamattoman arvokas. Ja mikään etäkokous ei oman kokemukseni mukaan luo samanlaista läsnäolon ja yhteisöllisyyden tunnetta kuin kasvotusten näkeminen. Keskustelusta jää spontaanius ja luontevuus, kun takkuilevat videoyhteydet ja pätkivä ääni astuvat kuvaan mukaan.

Kahvihetkien kaipuu

Työntekemisen into on koronan edetessä elänyt mielialojen mukaan. Alun etätyöinnostus ja kuherruskuukausi Teamsin ja Zoomin kanssa vaihtuvati aika pian alakuloon siitä, että en näe työtovereitani kenties kuukausiin. Verkkarit ja pidemmät yöunet ovat vähitellen vaihtuneet työvaatteiden ja työporukkamme yhteisten aamukahvihetkien kaipuuksi.

Kesää kohti oma mieliala on toisaalta keventynyt, mutta toisaalta kuormittunut. Epävarma tulevaisuus ja osittainen paluu normaaliin aiheuttavat ristiriitaisia tunteita. Tunnen iloa työstäni mutta samalla pohdin, olenko tehnyt työni koronan aikana hyvin ja olenko osannut keskittyä oikeisiin asioihin. Tulevaisuus kaiketi näyttää monin tavoin, millaisen hinnan korona meiltä kaikilta tänä keväänä verottaa. Niin henkilökohtaisesti kuin työelämässä.

 

Kirjoittaja Laura Leipakka on Teologiliiton hallituksen jäsen ja työskentelee Helsingin seurakuntayhtymässä tapahtumakoordinaattorina.

Laura Leipakka (kuva: Anu Tuomainen)

Laura Leipakka

Kuva: Anu Tuomainen

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille