Tekstin ääressä: Elina Hellqvist pitää napakoista saarnoista ja arvostaa kollegiaalista jakamista
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tekstin ääressä: Elina Hellqvist pitää napakoista saarnoista ja arvostaa kollegiaalista jakamista

Miten sanoitetaan kristillistä ydinsanomaa ympäristössä, jossa kuulijat tulevat joko muista uskonnoista tai ei-uskonnollisista katsomuksista. Miten kohdataan maailmankuva, jossa uskonto ei ole relevantti ilmiö.

Päivätyö haastaa TT Elina Hellqvistiä pohtimaan kristillisen uskon ydinkohtia. Hän työskentelee kirkkohallituksessa Kirkon lähetystyön keskuksessa uskontojen kohtaamisen asiantuntijana. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään seurakuntatyössä sekä tutkijana.

Tekstin ääressä -palsta tarjoaa pohdintoja saarnateksteistä sekä ehdotukset kappalevalintoihin. Hakukoneesta löydät tekstit kirkkopyhän, raamatuntekstin, vuosikerran ja selityksen kirjoittajan mukaan.

Hellqvist on kirjoittanut Tekstin ääressä palstaa viimeisen vuoden ajan. ”Usein tekstejä pohtiessani päässä kaikuvat keskustelut ihmisten kanssa, jotka ovat sitoutuneet johonkin toiseen kristilliseen perinteeseen tai kokonaan muuhun uskontoon tai katsomukseen”, hän kertoo.

Hellqvist matkustaa työssään ja hänelle on syntynyt yhteyksiä toisenlaisissa kulttuurikonteksteissa eläviin niin vähemmistö- kuin kansankirkkoihin kuuluviin kristittyihin. Hän tapaa myös Suomessa asuvia muista katsomuksista tulevia ihmisiä. He seuraavat valtakirkon elämää ja siellä käytävää keskustelua. Seurakuntialehtiä, kuten Kirkko ja kaupunkia, lukevat muutkin kuin kirkon jäsenet.

”Kuulen heiltä hyviä kriittisiä kommentteja. Ihan siitä alkaen, että olette te kummallisia uskovaisia, kun ette käy kirkossa”, Hellqvist kertoo.

Hellqvist arvioi myös evankelis-luterilaisen kirkon sisällä olevan paljon teologista moninaisuutta. Hyvä saarna onkin Hellqvistin mielestä aina saarnaajansa näköinen. Hellqvist sanoo, että myös kuulijakunnat ovat erilaisia, ja saarnaajan olisi syytä tuntea yleisönsä. ”Olen pyrkinyt tekstin ääressä -teksteissä pikemminkin nostamaan kysymyksiä kuin vastaamaan niihin. Kyllä jokainen teologi osaa katekismuksensa.”

Haussa tuore, mutta uskollinen näkökulma

Hellqvist kertoo itse pitävänsä riittävän napakoista ja lyhyistä saarnoista. Saarnoista, jotka haastavat myös kuulijaansa ajattelemaan ja pohtimaan itse. Viime vuodelta 1. adventin saarnatekstit jäivät erityisesti mieleen. Ison juhlapyhän teksti haastaa, koska kirkossa käy tuolloin harvemmin kirkossa käyvää väkeä.

Tekstit ovat myös tuttuja ja kuulijoille syntyy niihin erityisiä suhteita. ”Tutuista teksteistä syntyy kiiltokuvia”, Hellqvist kuvaa. ”Miten löytää teksteihin näkökulma, joka on tuore ja toisaalta uskollinen tekstille sekä juhlapyhälle”, Hellqvist kysyy.

Elina Hellqvist arvostaa kollegiaalista jakamista sosiaalisessa mediassa 

Hyvä saarna on joka tapauksessa Hellqvistin mielestä läpiajateltu ja saarnaajansa näköinen. ”Aitouden ja rehellisyyden kyllä aistii puhujasta.”

Kuinka puhutella tulevaisuuden kirkkokansaa

Kysyn erilaisten uskonnollisten yhteisöjen kanssa työskentelevältä Hellqvistiltä, millainen on hyvä saarna kahdenkymmenen vuoden päästä. Useimmat kirkot toimivat Suomea maallistuneemmissa yhteiskunnissa. Mitä voimme oppia muualla nähdystä kehityksestä.

”Enää ei voida olettaa, että kaikki kuulijat kirkossa olisivat kristittyjä tai tuntisivat hyvin kirkon traditiota. Jatkossa tilanteet tulevat olemaan entistä enemmän missionaarisiä, lähetystilanteita.”

Hellqvist arvioi, ettei näissä tilanteissa saarnaaminen – auktoriteettiasemasta - ylhäältä alaspäin ole paras vaihtoehto. Paremmaksi Hellqvist arvioi rinnalla kulkemisen ja eteenpäin johtamisen.

Maallistuvan yhteiskunnan ja kutistuvan kirkon puhujilta Hellqvist odottaa, että kuulijoiden moninaiset tilanteet ja katsomukset huomioidaan. ”Lauseet kuten ’me kristityt’ sulkevat osan kuulijoista pois”, Hellqvist sanoo.

Ilmiö on Suomessakin jo näkyvissä. ”Monilla ihmisillä on huoli siitä, ovatko he tervetulleita vai kohdellaanko heitä huonosti. Otetaanko heidät vakavasti?”

Kirkon jäsenennusteen mukaan 20 vuoden päästä kirkkoon kuulumattomia on enemmän kuin kirkkoon kuuluvia. ”Silloin sanomankin tulisi olla ennemminkin mukaan kutsuva kuin ulossulkeva. Jaettua kristillistä perinnettä ei voida olettaa”, Hellqvist pohtii.

Kollegiaalinen jakaminen apuna arjen hektisyydessä

Vielä yhden kommentin Hellqvist haluaa jakaa. Nimittäin kollegiaalisuudesta ja keskustelun tärkeydestä. ”Vaikka some-keskusteluja monessa moititaan, näen, että se on ollut myös tosi arvokasta kollegiaalista jakamista, pohtimista ja tukemista.” Hellqvistin mukaan ammatillisilla sosiaalisen median palstoilla uskalletaan kysyä toisilta vinkkejä, ajatuksia sekä ideoita, ja pohtia kysymyksiä yhdessä. ”Omassa työssäni siitä on ollut paljon apua.”

Hellqvist toivoo, että Tekstin ääressä -palsta on hyvänä apuna saarnan laadinnassa. ”Tiedän pitkään seurakuntatyössä olleena kuinka hektistä arki on”, Hellqvist kertoo. Hänen mukaansa valmistelulle jäävä aika on usein vähissä eikä aina ehdi lukea. ”Toivoisin, että tekstin ääressä -teksteistä olisi monille apua ja tukea arkiseen työhön”, Hellqvist sanoo.

”Toivon että rohkeammin jakaisimme ideoita ja ajatuksia”, Hellqvist sanoo. ”Joskus se oma ajatus voi lähteä siitä, että on jonkun kanssa eri mieltä – ehkä jopa ärsyyntymiseen asti. Se voi potkaista omaa ajatustyötä eteenpäin.”

Ilari Huhtasalo

Tekstin ääressä -hakukoneeseen pääset tästä klikkaamalla

Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille