Töihin järjestöön?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Töihin järjestöön?

STEA, eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, on julkaissut avustusehdotuksensa. Kyseinen akronyymi jakaa avustuksia, joita joitakin vuosia sitten haettiin vielä RAY:ltä. Veikkauksen tuotot lähtevät siis jakoon: sosiaali- ja terveysalan järjestöissä avautuu mielenkiintoisia työmahdollisuuksia erilaisissa hankkeissa. Avustukset saavat virallisen hyväksynnän ensi vuoden alkupuolella. Luottavaisimmat järjestöt alkavat etsiä työntekijöitä tuleviin hankkeisiin jo joulukuun aikana. Monia työpaikkailmoituksia koristaa maininta siitä, että työsuhde solmitaan vain jos STEA:n rahoitus varmistuu.

Jos teologia sattuu kiinnostamaan ura sosiaali- ja terveysalan järjestöissä on siis hyvä olla tarkkana. Sote-järjestöt tarjoavat runsaasti erilaisia työtehtäviä, joista monet sopivat varsin mainiosti teologeille. Suuri osa tehtävistä ei suoraan vaadi sosiaali- ja terveysalan koulutusta. STEA:n avustuksia painotetaan kuuteen eri kokonaisuuteen, joista ainakin yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen sekä kriisiauttaminen ja arjen turvallisuuden edistäminen hyötyisivät teologien osaamisesta.

Yhtenä painotuksena on myös työelämäosallisuuden lisääminen. Käytännössä kyseessä ovat Paikka auki- ohjelman avustukset. Tämä tarkoittaa työpaikkoja alle 30-vuotialle työttömille ja osatyökykykyisille. Yksittäisiä paikkoja tullee haettavaksi joillakin muilla kriteereillä. Vastaani on tullut esimerkiksi paikka, jossa haluttiin työllistää erityislapsen huoltajana toimiva henkilö. Rahoitus pyrkii työllistämään työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä. Ohjelma on ajateltu etenkin nuorille ja osatyökykyisille pitkäaikaistyöttömille.

Paikka auki -työpaikka auttaa pääsemään kiinni työelämään järjestöissä. Työnkuvat ovat usein monipuolisia, antavat mahdollisuuden verkostoitua ja opetella työelämäntaitoja. Osaavalle ja kunnianhimoiselle työntekijälle on luvassa usein myös vastuuta.

Kuten kaikessa, myös paikka auki- ohjelman työpaikoissa on aihetta kritiikille. Alle 30-vuotiaan tapauksessa ainoat kriteerit ohjelman työpaikan saamiseksi ovat työttömyys ja se, ettei henkilö ole aikaisemmin ollut ohjelman työllistämä. Käytännössä siis riittää, että henkiö on työsuhteen alkaessa ehtinyt ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi: päiväkin riittää. Ohjelman työpaikoista tehty tutkimus osoitti, että osa paikoista menee ihmisille, jotka ovat aikaisemmin työskennelleet samassa organisaatiossa, mutta eri rahoituksella.

Palkka näissä tehtävissä ei useinkaan ole kovin kilpailukykyinen. Jotkin isommat järjestöt ovat tosin nostaneet palkkaa ohjelman ulkopuoliselle rahoituksella. Ohjelmaa voi kuitenkin suositella, jos työttömyys on venähtänyt, halu töihin on kova tai jos pitää järjestön tekemää työtä sydämen asiana. Hyvä on myös muistaa se, ettei Paikka auki -ohjelman työpaikkoihin vain kävellä sisään, vaan niihinkin tulee runsaasti hakemuksia. Työnantajalta unohtuu kuitenkin nopeasti, että tarkoitus olisi saada pitkäaikaistyötön työelämään, kun järjestötyössä rutiinia saanut henkilö hakee samaa paikkaa.

Järjestöjen saamia avustuksia voi käydä kurkistelemassa osoitteessa http://avustukset.stea.fi/ . Sivulta löytyy jopa kohtuulliset hakutyökalut, jolla voi rajata hakua esimerkiksi alueittain. Järjestöjen perustoimintaa tukevat rahoitukset eivät juurikaan tuota uusia työpaikkoja, mutta hankkeisiin tutustuessa voi pohtia, olisiko kyseessä tuleva unelmien työpaikka. Hankkeet eivät kuitenkaan kestä kuin muutamia vuosia, joten järjestötyössä joutuu sietämään epävarmuutta. Ne tarjoavat kuitenkin mahdollisuuksia kehittää ja kehittyä. Allekirjoittanut ei kuitenkaan voi luvata, että kaikkiin paikkoihin haetaan työntekijöitä avoimella haulla, mutta jos kiinnostava tilaisuus paljastuu niin äkkiä verkostoitumaan!

Torsti Henttinen

TM Torsti Henttinen

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille