Pääkirjoitus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Äänestä ja vaikuta

Cruxissa 4/2017 ollut pääkirjoitus.

Ensi vuosi on todellinen vaalivuosi. Heti alkuvuodesta on presidentinvaalit ja arkkipiispan vaali – mahdollisesti limittäin ellei presidenttiä valita suoraan ensimmäisellä kierroksella. Samassa huumassa, tammi-helmikuun vaihteessa, käydään myös AKIn, Kanttori-urkuriliiton ja Pappisliiton valtuustojen vaali. Syksylle on sitten tulossa mahdollisesti maakuntavaalit lokakuussa ja joka tapauksessa seurakuntavaalit marraskuussa. Lisäksi yhdessä jos toisessakin seurakunnassa käydään vielä kirkkoherran vaaleja suorana kansanvaalina. Ja vaali se on silloinkin, kun se tapahtuu edustuksellisesti välillisenä vaalina.

Haluan kannustaa käyttämään äänioikeuden suomaa vaikuttamismahdollisuutta kaikissa vaaleissa, mutta erityisesti muistutan, että AKI-yhteisön vaalit on jäsenoikeus. Ehdokkaat on asetettu hiippakunnittain. Kiitän jo tässä vaiheessa aktiivisia ehdokaslistojen kokoajia ja ehdolle asettuneita.

Jo toisen kerran toteutamme vaalin sähköisesti, että se olisi mahdollisimman helppoa. Äänestysohjeita on tässä Cruxin numerossa ja muistutuksia lähetetään vielä sähköisesti jäsenkirjeessä ja sosiaalisessa mediassa. Äänestäminen ei vaadi suurta vaivaa, mutta vaikuttaa suoraan siihen, ketkä jatkossa käyttävät päätösvaltaa liitossamme.

Ainakin vaalin yhteydessä on hyvä miettiä, miten asiat ovat ja miten niiden toivoisi olevan. Mitä sinä odotat ammattiliitoltasi? Millaisia edunvalvonnan näkökohtia sinä nostaisit kärkeen? Kenen sinä haluaisit valvovan etuasi? Nämä ovat relevantteja kysymyksiä, joista AKIssa ollaan kiinnostuneita ja joihin voit vaikuttaa äänestämällä. Hyvin konkreettisesti vaikutat, kun vastaat äänestyksen yhteydessä myös jäsenkyselyyn. Myös Teologiliiton jäsenten, joilla on suora vaikuttamismahdollisuus vuosittaisessa jäsenkokouksessaan, toivon vastaavan jäsenkyselyyn.

Meidän kokoisessa liitossa äänensä saa kyllä kuulumaan myös vaalien välillä. Sosiaalinen media ja henkilökohtaiset kontaktia ovat esimerkkejä suorista vaikuttamiskanavista. Ei yhteydenoton liittoon tarvitse rajoittua kriisitilanteisiin. Toisaalta ongelmakohdissa kannattaa AKIn toimistoon soittaa ja kysyä neuvoa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Reformaation merkkivuosi saatiin komeasti päätökseen ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan huipennus on koettu. Myös pian alkava vuosi 2018 muistuttaa sadan vuoden takaisista tapahtumista. Traagisen trauman muistaminen, anteeksiannon, yhteisen tien ja sovinnon etsiminen on tärkeää. Tuona vaikeana vuonna sai alkunsa Pappisliitto. Muista laittaa jo nyt kalenteriin Papiston päivät ja Pappisliiton 100-vuotisjuhlat 3.-4.10. Finlandia-talossa Helsingissä.

Kun uudet valtuustot kokoontuvat toisen kerran marraskuussa 2018, niillä on edessään puheenjohtajien vaalit. Nyt on vuosi aikaa miettiä, kuka olisi seuraava Suomen kirkon pappisliiton puheenjohtaja. Siihenkin voi vaikuttaa.

Eija Nivala
AKIn ja Pappisliiton puheenjohtaja
**@**

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
AKIn jäsenten vapaa-ajan matkavakuutus

AKIn liittojen jäsenetuvakuutukset ovat siirtyneet 1.1.2018 alkaen Turvaan (Keskinäinen vakuutusyhtiö Turva). Olet saanut postitse uuden jäsenkortin, jonka mukana oli tietoa uusista vakuutusehdoista. Esimerkiksi matkavakuutuksen ehdot paranevat tuntuvastí. Lue lisää

Tapahtumakalenteri

Helmikuu 2018 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille