Asko Rautioaho: Suomen Urut 2006
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Asko Rautioaho: Suomen Urut 2006

Suomen Kanttori-urkuriliiton kustantamassa Asko Rautioahon urkumatrikkelissa "Suomen urut 2006" on tiedot yhteensä noin 2200 urusta.

Käytössä olevia urkuja näistä on lähes 1400, lisäksi muutamia kymmeniä museoissa säilytettäviä. Loput (runsaat 700) ovat
purettuja urkuja. Edellinen suomalainen urkumatrikkeli - Valangin matrikkeli - on julkaistu 1970-luvulla, jonka jälkeen on rakennettu 700 uudet urut.

Kirkkourkujen lisäksi matrikkelissa on mainittu seurakuntasaleissa, siunauskappeleissa, musiikkioppilaitoksissa, yksityishenkilöillä sekä museoissa olevat urut, joista on ollut saatavissa tietoja.

Kaikista uruista kerrotaan rakentajan nimi, äänikertojen ja sormioiden lukumäärä sekä valmistumisvuosi. Olemassa olevista uruista esitetään myös dispositio (äänikerrasto) soittoapulaitteineen sekä saatavissa olleet tiedot urkujen suunnittelijasta, äänittäjistä sekä julkisivun suunnittelijasta, lisäksi useimmissa tapauksissa myös tiedot urkujen hinnasta, lopputarkastuksen tai tarkastuslausunnon päivämäärästä sekä tarkastuksen toimittajasta.

Puretuista uruista ei dispositioita esitetä, jos urut ovat valmistuneet ennen vuotta 1970, koska kyseiset tiedot löytyvät Erkki Valangin matrikkelista. Vuoden 1970 jälkeen valmistuneista, mutta sittemmin tuhoutuneista tai puretuista uruista esitetään kuitenkin kaikki "henkilötiedot".

Kirkkojen yms. yhteydessä kerrotaan useimmiten myös tiedot niiden rakennusvuosista ja arkkitehdeistä. Seurakuntaliitosten yleistymisen vuoksi urut on matrikkelissa järjestetty kunnan eikä seurakunnan nimen mukaan.

Urkumatrikkeli on tarkoitettu kaikille uruista kiinnostuneille. Se on alallaan ainutlaatuinen hakuteos, laajuudeltaan yli 400 sivua. Kuvia ei tosin ole lainkaan.

Urkumatrikkelin koonnut director musices Asko Rautioaho on Hakavuoren seurakunnan eläkkeellä oleva kanttori ja Sibelius-Akatemian pitkäaikainen urkuopin opettaja.

Tilaukset

Tilaa Suomen urut -kirja itsellesi oheisella lomakkeella tarjoushintaan 10 euroa + postikulut.
 

Urkumatrikkelin Suomen urut tilaus 10 € + postikulut

Tilaa nyt urkumatrikkeli tarjoushintaan 10 euroa + postikulut. Lue lisää

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
Kuva on linkki toiselle sivulle https://www.akiliitot.fi/1184-uusin-crux-lehti-4-2020
Jäsentietojen muutos

Liitto tarvitsee jäsenistään ajantasaiset tiedot hoitaakseen edunvalvontaa ja muuta toimintaansa tehokkaasti. Voit käydä itse tekemässä jäsentietojen muutokset jäsenrekisteriin. Samalla kannattaa tarkistaa kaikkien jäsentietojen ajantasaisuus. Pyydämme ilmoittamaan pikaisesti, aina kun Lue lisää

AKIn jäsenvakuutukset Vakuutusyhtiö Turvassa

AKI on vakuuttanut jäsenensä Vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutukset sisältävät vapaa-ajan matkustajavakuutuksen sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutettuina ovat liiton alle 70-vuotiaat jäsenet. 1.1.2020 tai sen jälkeen ... Lue lisää

Tapahtumakalenteri

2021 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille