Asko Rautioaho: Suomen Urut 2006
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Asko Rautioaho: Suomen Urut 2006

Suomen Kanttori-urkuriliiton kustantama Asko Rautioahon urkumatrikkeli "Suomen urut 2006" on ilmestynyt.

Matrikkelissa on tiedot
yhteensä noin 2200 urusta. Käytössä olevia urkuja näistä on lähes 1400,
lisäksi muutamia kymmeniä museoissa säilytettäviä. Loput (runsaat 700) ovat
purettuja urkuja. Edellinen suomalainen urkumatrikkeli - Valangin matrikkeli - on julkaistu 1970-luvulla, jonka jälkeen on rakennettu 700 uudet urut.

Kirkkourkujen lisäksi matrikkelissa on mainittu seurakuntasaleissa, siunauskappeleissa, musiikkioppilaitoksissa, yksityishenkilöillä sekä museoissa olevat urut, joista on ollut saatavissa tietoja.

Kaikista uruista kerrotaan rakentajan nimi, äänikertojen ja sormioiden lukumäärä sekä valmistumisvuosi. Olemassa olevista uruista esitetään myös dispositio (äänikerrasto) soittoapulaitteineen sekä saatavissa olleet tiedot urkujen suunnittelijasta, äänittäjistä sekä julkisivun suunnittelijasta, lisäksi useimmissa tapauksissa myös tiedot urkujen hinnasta, lopputarkastuksen tai tarkastuslausunnon päivämäärästä sekä tarkastuksen toimittajasta.

Puretuista uruista ei dispositioita esitetä, jos urut ovat valmistuneet ennen vuotta 1970, koska kyseiset tiedot löytyvät Erkki Valangin matrikkelista. Vuoden 1970 jälkeen valmistuneista, mutta sittemmin tuhoutuneista tai puretuista uruista esitetään kuitenkin kaikki "henkilötiedot".

Kirkkojen yms. yhteydessä kerrotaan useimmiten myös tiedot niiden rakennusvuosista ja arkkitehdeistä. Seurakuntaliitosten yleistymisen vuoksi urut on matrikkelissa järjestetty kunnan eikä seurakunnan nimen mukaan.

Urkumatrikkeli on tarkoitettu kaikille uruista kiinnostuneille. Se on alallaan ainutlaatuinen hakuteos, laajuudeltaan yli 400 sivua. Kuvia ei tosin ole lainkaan.

Urkumatrikkelin koonnut director musices Asko Rautioaho on Hakavuoren seurakunnan eläkkeellä oleva kanttori ja Sibelius-Akatemian pitkäaikainen urkuopin opettaja.

Tilaukset

Kirjaa voi tilata AKIn toimistosta Tuija Kukkoselta etunimi.sukunimi@akiliitot.fi tai (09) 4270 1503. Kirjan hinta on 20 euroa + lähetys- ja postikulut.