Vuoden pappi 2003
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vuoden pappi 2003

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden Papiksi 2003 kirkkoherra Matti Piispasen Hämeenkoskelta. Valinta julkistettiin Pappisliiton valtuuston varsinaisen syyskokouksen yhteydessä järjestetyssä iltatilaisuudessa 22.10.2003.

Valitsemalla Matti Piispasen Vuoden Papiksi 2003, Pappisliitto haluaa nostaa esiin evankelis-luterilaisen kirkon pienet seurakunnat ja niiden kirkkoherrat. Perusseurakuntatyötä ei voida turvata pienissä seurakunnissa ilman laaja-alaista, ennakkoluulotonta yhteistyötä tai seurakuntaliitoksia. Edessä olevan muutoksen johtamiseen tarvitaan päättäväisyyttä, malttia ja viisautta. Kuten Hämeenkoski ja sen kirkkoherran Matti Piispasen toiminta osoittavat käytettävissä on monia teitä.

Matti Piispanen on syntynyt 1952 ja vihitty papiksi 1978. Ennen tuloaan Hämeenkosken kirkkoherraksi hän on toiminut seurakuntapappina Nastolassa ja Imatralla sekä pappina ulkosuomalaisten keskuudessa Ruotsin Sigtunassa. Hämeenkosken kirkkoherraksi hänet valittiin 1992.

Hämeenkoski on pieni, alle 2000 hengen seurakunta Päijät-Hämeessä. Kirkkoherra on seurakunnan ainut pappi. Monien pienten seurakuntien tavoin Hämeenkoski kamppailee vähenevien henkilöstö- ja talousresurssien kanssa. Matti Piispanen on usean vuoden ajan ollut rakentamassa seurakuntien välistä yhteistyötä, jonka avulla perustoiminnot turvattaisiin ja pienetkin yksiköt voisivat pysyä kehityksen mukana.

Piispanen on voimakkaasti vaikuttanut siihen, että seurakunnalla on yhteisiä työntekijöitä naapuriseurakuntien kanssa ja yhteistä toimintaa. Tämä koskee niin seurakunnan tukitoimintoja, kuten taloushallintoa, kirkkoherranviraston hoitoa, atk-toimintoja ja tiedotusta kuin varsinaistakin toimintaa: päiväkerhoja, diakoniatyötä, rippikoulun isoskoulutusta. Hän on mukana johtamassa projektia, jossa kirkkohallituksen tuella tutkitaan kaikkien 16 Lahden talousalueen seurakunnan yhteistyömahdollisuuksia.

Naapuriseurakuntien kanssa tehtävän yhteistyön rinnalla Piispanen on ollut kunnan ja seurakunnan yhteistyön rakentajana. Verkostoitumalla on luotu edellytyksiä niin paikkakunnan nuorisotyön vahvistamiseen kuin nuorisotyöttömyyden poistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyynkin.

Hämeenkoskella kaikki tuntevat kirkkoherransa. Matti Piispanen on parhaimmillaan sielunhoitotyössä ja kirkollisissa toimituksissa. Hän on suomalainen Isä Camillo, jonka kanssa voi vaihtaa kuulumisia, missä ikinä tavataankin.

Matti Piispanen on naimisissa ja hänellä on täysi-ikäinen poika.

Kirkon akateemiset AKI
Jäsenille
AKIn jäsenten vapaa-ajan matkavakuutus

AKIn liittojen jäsenetuvakuutukset ovat siirtyneet 1.1.2018 alkaen Turvaan (Keskinäinen vakuutusyhtiö Turva). Olet saanut postitse uuden jäsenkortin, jonka mukana oli tietoa uusista vakuutusehdoista. Esimerkiksi matkavakuutuksen ehdot paranevat tuntuvastí. Lue lisää

Tapahtumakalenteri

Syyskuu 2019 Lue lisää

Usein kysyttyä
Sopimukset ja suositukset
Kannanotot

Tähän on kerätty kaikki mietinnöt, suositukset, raportit, lausunnot ja kannanotot, jotka koskevat AKIn ja sen perusliittojen toiminta-aluetta. Sivuilta löytyvät myös asiakirjat, jotka on laadittu ennen AKIn perustamista (1.1.2005). Lue lisää

Alaosastoille